Annons

Trend: Att byta till nyskapade efternamn

Guldvek, Sjömålen, Drakpil eller Rosenhvit. Det är exempel på nya efternamn som registrerats under året som gått, ett uttryck för en trend i tiden. Det har blivit allt vanligare att hitta på egna, helt nya efternamn. På tio år har antalet ansökningar ökat med mer än 50 procent.(TT)
Publicerad 3 januari 2017

Det har blivit allt vanligare att hitta på egna, helt nya efternamn. På tio år har antalet ansökningar ökat med mer än 50 procent. På tjugo mer än fördubblats.

””

Några som gjort namnbyte är prästparet Johanna och Tony Larsdal i Västra Frölunda. Han hette Larsson, hon hette Dahl. När de gifte sig skapade de namnet Larsdal.

””
Annons

Kanske också en fråga om jämställdhet.

””

"Blir som ett artistnamn"

Och tanken känns igen:

””

Men nätet kan också spela roll. Många har en önskan att stärka sin identitet, bygga ett varumärke. Man vill känna sig unik.

””

Hon tycker namnet de valde passar bra då de driver en nöjesrestaurang tillsammans.

Hjälp av generator

För alla dem där fantasin tryter har PRV skapat en efternamnsgenerator på nätet. Man väljer begynnelsebokstav, förled eller slutled och får en rad med namnförslag.

Generatorn bjuder på alternativ som Månehammar, Brandteman, Danmosse och Ylveving.

Och PRV tror att vi kommer att se mer variation framåt. För från den 1 juli 2017 införs en friare lagstiftning som innebär att alla efternamn ska fås genom ansökan. Barn får inte längre automatiskt sina föräldrars namn. Och det blir också tillåtet med dubbelefternamn och att byta namn flera gånger.

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons