Annons

Thailyktor kan kräva tillstånd

Få vet om det, men det kan krävas tillstånd för att släppa upp så kallade thailyktor på nyår. Brandkåren varnar dessutom för att lyktorna kan orsaka eldsvådor.
Nyheter • Publicerad 30 december 2012
Foto: Scanpix

Den som befinner sig inom en mil från en flygplats måste ha tillstånd av Transportstyrelsen för att skicka upp thailyktor, eller kom loy som de också heter. Tillstånd krävs också om lyktorna kan nå högre än 400 meter.

Alla verkar emellertid inte känna till reglerna, och Transportstyrelsen har under december bara fått in ett tiotal ansökningar från hela landet inför nyår.

Annons

– Det kom några i november också. Men jag tror inte att kunskaperna är så stora om det här, säger Ann-Katrin Eckerbert, ställföreträdande chef på sektionen för flygtrafik vid Transportstyrelsen.

Kan dras in i motorer

Anledningen till att det behövs tillstånd är dels att lyktorna kan sugas in i flygplansmotorer, dels att piloterna kan störas av lyktorna vid start och landning.

Trots att bara några få personer sökt tillstånd tyder mycket på att det kommer skickas upp en hel del lyktor under nyårsnatten.

– Det är många som väljer det alternativet, det märker vi ju, säger pyroteknikern Kenth Svensson vid Fyrverkeridesign AB, som har sålt slut på sitt lager av thailyktor inför nyår.

Hur vet man då om lyktorna når högre än 400 meter? Det gör man inte.

– Jag tycker 400 meter låter högt, men det går inte att garantera något. Det beror på hur det blåser och hur de brinner, säger Kenth Svensson.

Värre på våren

Det finns också brandrisker med papperslyktorna.

– De kan ställa till stora skador om de landar på en balkong eller ett trähus. Och eftersom det är omöjligt att försäkra sig om var de landar är det bäst att avstå, säger brandinspektör Anders Laurén vid Storstockholms brandförsvar.

Annons

Han tillägger dock att brandrisken är större vid exempelvis valborg än under nyårsafton, då det ofta är kallt och fuktigt. (TT)

Kom loy

Så kallade thailyktor, eller kom loy, är ofta gjorda av rispapper och fungerar som enkla varmluftsballonger där en brinnande bit vax värmer luften inuti lyktan.

Lyktorna kommer från Asien, där de används på festivaler och vid ceremonier.

Den som vill sända upp lyktor inom en mil från en flygplats eller lyktor som når högre än 400 meter måste söka tillstånd hos Transportstyrelsen tre veckor i förväg.

Det finns olika typer av lyktor, en del är helt nedbrytbara medan andra är delvis gjorda av ståltråd. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) varnar för att kor kan få allvarliga skador om lyktor med ståltråd landar i beteshagar.

Källor: Transportstyrelsen och LRF (TT)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons