Annons

M + KD = sant?

Får Ulf Kristersson inte ihop stöd för en Alliansregering, vilket få tror, återstår många andra alternativ. Här är de mest tänkbara. M+KD-regering Ett alternativ som alla hittills sagt inte är aktuellt är en M+KD-regering med stöd från SD. Den skulle få 154 mandat mot de rödgrönas 144.(TT)
Publicerad 9 oktober 2018

M+KD-regering

Ett alternativ som alla hittills sagt inte är aktuellt är en M+KD-regering med stöd från SD. Den skulle få 154 mandat mot de rödgrönas 144. C och L, som tillsammans har 51 mandat, har hittills vägrat svara på om man släpper igenom en sådan regering.

Annons

SD-ledaren Jimmie Åkesson har sagt att en M+KD-regering med stöd av SD, och som tolereras av C och L, är hans bästa alternativ i det rådande läget. Men som i alla andra alternativ där SD ska vara stöd vill de ha inflytande i proportion till sitt väljarstöd.

M-regering

Bygger på att övriga Allianspartier och SD stödjer Ulf Kristersson och hans budget. Tanken är att han skulle ha större frihet att söka stöd i flera läger i olika frågor om han inte är bunden av C och L, som dock inte gett besked om de skulle släppa fram en sådan regering.

Blocköverskridande regering

S vill se en blocköverskridande regering med mittenpartierna C och L. Som största parti utgår man ifrån att man tar statsministerposten. Det skulle spräcka Alliansen, vilket just är målet för S, och knappast något C och L gör i första taget. En regering med S+MP+C+L skulle inte få majoritet i riksdagen, men skulle ändå få igenom sin budget, eftersom de andra inte kan samla sig kring en alternativ budget.

S-regering

Ytterligare ett regeringsalternativ är en S-regering som samarbetar i riksdagen med framför allt MP, C och L, men även med M i vissa frågor. Det skulle kräva att Allianspartierna backar helt från sina nuvarande positioner.

Fortsatt S+MP med V som budgetpartner, eller i regering

Före valet sade statsminister Stefan Löfven att det är rimligt att den partikonstellation som blir störst får bilda regering. Det anser han fortfarande och pekar på att de rödgröna har 144 mandat mot Alliansens 143. En bräcklig majoritet vars förslag skulle falla om Alliansen och Sverigedemokraterna röstar lika. Mer tveksamt om han vill ta in V i regeringen.

S+M

Annons

En koalition av tyskt märke. Skulle nästan få egen majoritet. Tillsammans samlar de två partierna 170 mandat. Men alternativet verkar mer osannolikt än övriga och de politiska skillnaderna mellan S och M för stora.

C+L

En regering med svagt mandat i riksdagen, men med möjlighet att söka stöd både till vänster och höger. Skulle kunna uppfattas av både M och S som bättre än alternativen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons