Annons

Syriska aktivister får pressfrihetspris

Syrien är ett av världens farligaste länder för journalister. I den IS-kontrollerade staden al-Raqqa riskerar en grupp aktivister livet för att ge en motbild till jihadisternas propaganda. I dag får de ta emot årets pressfrihetspris. Internationella journalister vågar sig sällan dit.(TT)
Publicerad 3 maj 2016

Internationella journalister vågar sig sällan dit. För lokala reportrar och aktivister är det förenat med livsfara att rapportera om kriget som trasat sönder Syrien.

Men i al-Raqqa, som kontrolleras av extremistgruppen Islamiska staten (IS), vägrar en grupp aktivister att låta sig tystas. Kollektivet "al-Raqqa slaktas i tysthet" (RBSS) bildades 2014 för att berätta för omvärlden om vad som pågår under jihadisternas hårdföra styre.

Annons

"Nästan all oberoende information har upphört inifrån IS-kontrollerade områden i Syrien. Kvar är bara propaganda. Arbetet som RBSS har gjort är ovärderligt", säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser som i dag ger gruppen sitt pressfrihetspris, på FN:s världsdag för pressfrihet.

Flera i RBSS har mördats, andra har flytt Syrien. Medgrundaren Abdalaziz Alhamza hotas varje dag.

””

Med anledning av pressfrihetsdagen twittrar utrikesminister Margot Wallström "Hot mot journalister och mediearbetare är ett hot mot demokratin".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons