Annons

Sverige jämställt först om 20 år

2040. Så länge får vi vänta innan det blir helt jämställt mellan män och kvinnor i Sverige i fråga om dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn, enligt TCO:s jämställdhetsindex. - Vi hoppas att det kan gå fortare, säger Åsa Forsell, utredare på TCO.(TT)
Publicerad 6 mars 2019

Förra året togs 70 procent av dagarna med föräldrapenning och vård av sjukt barn i Sverige ut av kvinnor. Länet som har mest att jobba på när det gäller att nå en jämställd fördelning i statistiken är Skåne, med Västerbotten för tillfället bäst i klassen.

””

Utvecklingen mot en mer jämn fördelning har tagit fart något de senaste fem åren, men med nuvarande fart dröjer det alltså ändå cirka 20 år innan hela landet kan klassas som jämställt i fråga om uttag av föräldrapenning och vab.

””
Annons

TCO vill se förändringar i föräldraförsäkringen för att skynda på en mer jämställd fördelning. Organisationens ordförande Eva Nordmark skriver i en kommentar kring indexet:

"Vi tar små steg mot jämställdhet varje år, men vi är inte där än. Den senaste tidens utveckling i svensk politik med blocköverskridande överenskommelser gör mig optimistisk. Jag hoppas att politikerna tar tillfället i akt och genomför reformer som ökar jämställdheten i föräldraförsäkringen och hjälper föräldrar att lösa livspusslet."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons