Annons

Svensk dog i bussolycka i Turkiet

En svensk pojke dog på fredagen i en olycka med en turistbuss i Turkiet. Även en dansk kvinna omkom. Flera svenskar skadades, två av dem allvarligt, men deras tillstånd ska nu vara mindre kritiskt.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2013

Svenskarna var på väg tillbaka till sina hotell i Alanya efter en utflykt med Vingresor till Taurusbergen när olyckan inträffade sent på eftermiddagen. Av 27 ombord var 13 svenskar, tio av dem skadades.

Även danska och norska turister var med på utflykten och en 68-årig dansk kvinna dog, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Annons

Turkiska medier uppger att den omkomne svensken var i 15-årsåldern. Enligt Vingresor reste han tillsammans med anhöriga.

Efter olyckan fördes alla busspassagerarna till tre olika sjukhus. Av de skadade svenskarna var sex fortfarande kvar på sjukhuset på lördagseftermiddagen och stannar åtminstone över natten för observation.

- Fyra svenskar är nu utskrivna från sjukhuset. För de två som det varit kritiskt för är det nu mindre kritiskt och de mår bättre. En av dem är flyttad från intensivvårdsavdelning. Den andre är kvar på intensiven för observation, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving, till TT.

Ving har kontaktat anhöriga till de personer som varit med i olyckan.

Vad som orsakade busskraschen är ännu inte känt.

- Det kommer att ta några dagar innan vi vet. Både vi, vår agent och bussbolaget är inblandade för att hjälpa myndigheterna med utredningen.

Enligt Hallencreutz är bolaget som körde bussen ett som Ving regelbundet anlitar och som uppfyller de krav som researrangören ställer på sina leverantörer.

- Vi har uppsatta regler som ska följas av underleverantörer. För bussbolag har vi 21 punkter rörande bland annat krav på utbildning, krissituationer, dagliga busskontroller och checklistor som gäller bromsar och styrsystem. Regelverket finns på plats men vi vet inte om det är något som varit fel på bussen eller om någon annan faktor spelat in i olyckan, säger Charlotte Hallencreutz.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons