Annons

Svåra utmaningar vid klimatmöte

Nu inleds det viktigaste internationella klimatmötet sedan Parisavtalet slöts för tre år sedan. Avtalet ska få kött på benen i en regelbok för att kunna fungera. Men gamla motsättningar har kommit upp till ytan på nytt, och det lär bli ytterst svårt att nå ett bra resultat.(TT)
Publicerad 2 december 2018

En regelbok är nödvändig för att avtalet ska kunna genomföras och är tänkt att bli klar under mötet som äger rum Katowice i Polen. I den ska det exempelvis preciseras hur länderna ska redovisa sina utsläpp. Annars går inte siffrorna att jämföra.

Men den gamla striden mellan i-länderna och de så kallade u-länderna har blossat upp på nytt. Flera av u-länderna anser att de inte kan rapportera lika detaljerat som EU och USA.

Annons

Stora stötestenen

Till saken hör att utsläppsjättar som Kina, Indien och Brasilien räknas in i u-ländernas skara. De vill inte ställa upp på kraven som gäller för i-länderna.

””

Troligen kommer man ändå att kunna enas om någon form av text, men den kommer att vara halvfärdig och man kommer därför att tvingas fylla i hålen vid senare tillfällen.

Ont om tid

Samtidigt står det klart att det börjar bli oerhört ont om tid för att mänskligheten ska kunna förhindra dramatiska temperaturhöjningar på jorden.

I samband med Parismötet lämnade länderna som omfattas av FN:s klimatkonvention in frivilliga löften och åtaganden om utsläppsminskningar. Dessa räcker dock inte till. De skulle innebära att genomsnittstemperaturen på jorden stiger med 3,2 grader till år 2100 - en höjning som kan få allvarliga följder för livet på jorden.

Det krävs med andra ord att man enas relativt snabbt om att skärpa alla åtaganden - åtminstone de åtaganden som de största utsläppsländerna, framför allt Kina och USA, har lagt fram. Hur detta ska gå till är än så länge oklart.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons