Annons

Studie ifrågasätter "veckoslutsdöd"

Det brukar sägas att du löper större risk att dö om du läggs in för vård under ett veckoslut. Flera studier har visat på detta och förklaringarna brukar till exempel vara att det finns färre experter på plats. Men det här stämmer inte, anser forskare som gjort en ny studie på området.(TT)
Publicerad 9 maj 2016

Det brukar sägas att du löper större risk att dö om du läggs in för vård under ett veckoslut. Flera studier har visat på detta och förklaringarna brukar till exempel vara att det finns färre experter på plats. Men det här stämmer inte, anser forskare som gjort en ny studie på området.

De har undersökt alla patienter som kom till akutmottagningar i England mellan april 2013 och februari 2014. Det visade sig att ungefär lika många patienter kom till mottagningarna alla veckans dagar. Däremot skrevs sju procent färre in under veckosluten och de som faktiskt blev inskrivna var mer illa däran än de som fick vård på vardagar.

Annons

När forskarna tittade på hur många patienter som sökte sig till mottagningarna, istället för hur många som skrevs in, var dödsrisken inte alls högre under veckosluten än på vardagarna. De tidigare resultaten är alltså fråga om en statistisk effekt, och ingen högre dödsrisk, anser forskarna.

Studien publiceras i Journal of health services research & policy.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons