Annons

Stoneface - försvarsadvokatens räddning

Den åtalade vill ha en försvarsadvokat som slåss med näbbar och klor, som i amerikanska filmer. Men advokaterna vet att de inte får släppa loss aggressiviteten i en svensk rättssal. Lösningen: Ett höjt ögonbryn, en rak rygg, ett stoneface.(TT)
Publicerad 3 november 2018

Lisa Flower, sociologiforskare i Lund, har suttit med på mer än 50 rättegångar och följt i detalj hur advokaterna visar känslor.

””

I de intervjuer hon genomfört berättar advokaterna att klienterna förväntar sig ett aggressivt försvar, så som det ofta är i amerikanska filmer.

Annons

Vill ha en Rambo

””

Hennes forskning visar att advokaterna löser detta med vad hon kallar en "Rambo-Bambi-fasad":

””

Dilemmat för advokaten är att ett visst mått av aggressivitet ingår i rollen. Försvarsadvokaten ska peka på svagheter i åklagarens resonemang och förmedla detta så att det når fram. Men i en svensk domstol ska det ske med subtila medel och med artighet.

Drama under ytan

Många som varit på en svensk rättegång uttrycker besvikelse över att det är så lite drama, konstaterar Lisa Flower i sin avhandling. Så kände hon det själv till en början, men då har man bara sett ytan, menar hon.

Advokaten kan uttrycka stora känslor genom att inspektera sina naglar, skaka på huvudet och titta upp i taket.

I andra lägen är advokatens utmaning i stället att inte uttrycka några känslor alls. Det kan vara om det dyker upp nya omständigheter under rättegången, till exempel att någon ändrar sitt vittnesmål så att den åtalade hamnar i ett mycket sämre läge, eller att klienten gör bort sig i ett korsförhör.

””

Flera av de 18 advokater hon intervjuade var särskilt intresserade av om Lisa Flower ansåg att de lyckades med denna nollställning av minspelet.

””

Känslorna på bordet

Lisa Flower hoppas att hennes forskning ska leda till att känslorna kommer upp på bordet. Inte i rättssalen, men att det blir något försvarsadvokater börjar prata med sina klienter om inför rättegångar.

””
Annons

Hon tycker också att det borde diskuteras känslor under juridikutbildningen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons