Annons

Statsvetare: "Helt rätt drag av talmannen"

Helt rätt drag av talmannen, tycker statsvetarprofessorer. Att Centerledaren Annie Lööf nobbades av KD och M vidgar klyftan i Alliansen ytterligare.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Talmannen ger nu, om än bara en förhandsavisering, Moderatledaren Ulf Kristersson uppdraget att bli statsminister, trots att egentligen inget hänt som skulle antyda att han klarar en omröstning i riksdagen.

Samtal har uppenbarligen inte hjälpt. Läget är fortsatt totalt låst. Då har inte talmannen några alternativ än att öka trycket och låta partierna få bekänna färg i en omröstning, anser experterna.

””
””
Annons

Sätter press

De tycker därför att talmannen Andreas Norléns drag är helt rätt.

””

Hur det kommer att gå är svårt att sia om. En sannolik regeringskonstellation från M-ledaren Ulf Kristersson är M plus KD. Frågan är hur Centern och Liberalerna då gör, rösta nej, som de sagt, eller lägga ner rösterna? Samma fråga gäller Sverigedemokraterna, resonerar Jonas Hinnfors.

””

Det är svårtippat, men Hinnfors håller ändå för troligast att Kristersson i det här läget inte lyckas bli statsminister.

Lööf fick nobben

Talmannen Andreas Norlén berättade att Centerledaren Annie Lööf fått nobben av M och KD att få sonderingsuppdraget, som hon bara ville ha om hela Alliansen stod bakom. Det blottlägger splittringen inom Alliansen ytterligare, enligt Jonas Hinnfors.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons