Annons

SSAB fälls efter olycka där man klämdes ihjäl

Mannen klämdes ihjäl på jobbet på SSAB i Luleå. Nu fälls ståljätten för arbetsmiljöbrott. Klämrisken hade lyfts fram många gånger före olyckan, enligt rätten.(TT)
Publicerad 1 november 2018

SSAB fälls för arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död efter olyckan våren 2016 och döms att betala en företagsbot på tre miljoner kronor, samt skadestånd till mannens familj.

Mannen klämdes ihjäl mot en serviceplattform när han utförde en besiktning av en travers, en lyftanordning på en takräls.

Annons

Ansvarig personal hade under tio års tid struntat i att göra de undersökningar och riskbedömningar som krävts, enligt Luleå tingsrätt. Det var ett "medvetet risktagande av allvarligt slag", skriver domstolen. I en lång rad besiktningsintyg fanns påpekanden om klämrisken vid den väggmonterade serviceplattformen.

Men SSAB delar inte domstolens uppfattning.

””

Traversolyckan var den tredje dödsolyckan på bara några år på SSAB. Företaget dömdes i december i fjol till att betala 1,5 miljoner kronor i företagsbot efter det att en slovakisk truckförare hos en underentreprenör omkommit i en olycka 2014. Däremot har SSAB friats från ansvar för en olycka 2013 där två män drunknade i tjära.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons