Annons

Sommarlovet ett dyrt pussel

I sommar har Jenny Persson, ensamstående trebarnsmamma i Malmö, tre veckors semester. Sönerna har sommarlov i tio veckor. - Det är ett pussel. Brist på tid, brist på pengar - var femte förälder tycker att sommarlovsplaneringen är problematisk.(TT)
Publicerad 1 juni 2017

Jenny Perssons pojkar, Liam, åtta, och Adam, tio, vill helst inte vara på fritids på sommaren när mamma jobbar och lillasyster är på förskolan.

””

Många kommuner har nappat på möjligheten att söka extrabidrag för sommarlovsaktiviteter, visar barnhjälpsorganisationen Majblommans sommarrapport. Men mycket återstår att göra, anser generalsekreterare Lena Holm.

””
Annons

Ensamma hemma

Ingen av kommunerna i undersökningen stänger fritids helt under sommaren, men 85 procent stänger vissa enheter. Avdelningar slås samman och ibland erbjuds fritids i andra stadsdelar. Följden blir att föräldrar försöker minimera barnens tid på fritids. Var tredje barn i åldern 11-13 fick vara hemma på egen hand minst en vecka under förra sommarlovet, en del ända upp till sex veckor.

Jenny Persson hade gärna sett att fritids hade haft möjlighet att åka på utflykter eller ta med barnen till Ribersborgsstranden som ligger alldeles i närheten, men personalen räcker inte till för att hålla koll på badande barn.

En del av sommaren ska pojkarna vara hos sin pappa. Mormor hjälper till vissa dagar, men pojkarna kommer också att vara ensamma hemma, åtminstone halva dagar.

””

Hur mycket pengar som läggs på barnens sommarlovsaktiviteter varierar kraftigt mellan olika familjer. Genomsnittet förra sommaren var 7 800 kronor, enligt Majblommans rapport. Men sex procent av föräldrarna spenderade mindre än 2 000 kronor per barn och tolv procent lade mer än 15 000 kronor per barn.

Språkresor och läger

En del föräldrar kan lösa sommarpusslet med till exempel språkresor eller långa lägervistelser, men lång ifrån alla, konstaterar Lena Holm.

””

Sommaren är den klart dyraste årstiden för Jenny Perssons familj, trots att utlandsresor eller fotbollsläger inte finns på kartan. Det går åt mer mat hemma, det blir fler bussresor, fler inträden till aktiviteter och fickpengar när barnen följer med kompisar på utflykter. Gratis bussresor för barnen under sommaren hade varit en stor lättnad.

Sommarens höjdpunkt blir en lägervecka i Karlshamn, som kyrkan arrangerar för ensamstående och deras barn.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons