Annons

Sockerfri skola inte poppis bland eleverna

Mindre socker i skolornas kafeterior, säger Livsmedelsverket. Gärna det, svarar skolorna. Men genomförandet är inte alltid smärtfritt. - Det är inte populärt bland eleverna, säger Maria Radway, rektor på Gärdesskolan i Stockholm. Livsmedelsverket har kommit med nya råd om skolmaten.(TT)
Publicerad 6 november 2018

Livsmedelsverket har kommit med nya råd om skolmaten. Något som poängteras extra är att det ofta skiljer rejält i innehåll mellan maten som serveras i matsalen och den som finns i skolkafeterian. Verket menar att kafeteriorna ofta säljer sötsaker som inte rimmar med ett hälsosamt näringsutbud.

På Gärdesskolan i Stockholm är diskussionen om sockret inte ny.

””
Annons

Den elev som blir påkommen med en sådan dryck får vackert lämna ifrån sig den och sedan hämta ut den ur ett skåp när skoldagen är slut. Men systemet är inte direkt svårt att överlista.

””

"Bättre utbud"

Han förstår dock varför skolan försöker hålla sockerfyllda alternativ borta från korridorerna och kafeterian och säger att "det kanske inte är så bra" om konsumtionen går till överdrift. Något som David Anberg, 13 år, också är inne på:

””

"Inte hälsosamt"

Maria Radway pekar främst på hälsoaspekten när det gäller skolans inställning till sockret och energidryckerna.

””

Tonårskillarna på skolan säger att de inte handlar i skolans egen kafeteria speciellt ofta, för det är "billigare och mer att välja på" i affären i närheten. Och även om butiken har en 15-årsgräns för köp av energidryck är det inte ovanligt att elever yngre än så kommer därifrån med en burk.

Attitydfråga

””

Rektor Maria Radway säger att de gärna skulle ha fler sockerfria alternativ att erbjuda, men att det också är en attitydfråga.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons