Annons

Sköt varg som attackerade hund - frias

En man i 70-årsåldern frias från jaktbrott efter att ha skjutit en varg i Sjundareviret, söder om Södertälje, hösten 2015. En varg i området hade under en tid gått till flera angrepp mot tamdjur, och under augusti 2015 beslutades om skyddsjakt.(TT)
Publicerad 6 mars 2018

En man i 70-årsåldern frias från jaktbrott efter att ha skjutit en varg i Sjundareviret, söder om Södertälje, hösten 2015.

En varg i området hade under en tid gått till flera angrepp mot tamdjur, och under augusti 2015 beslutades om skyddsjakt. Men när tiden flr skyddsjakt gått ut, hade vargen fortfarande inte skjutits.

Annons

Ett par veckor efteråt stötte mannen ihop med vargen när han var ute med sina hundar. Han hävdar att han sköt varningsskott för att stoppa attacken på en av hundarna, men att han sedan sköt vargen för att avvärja attacken.

Åklagaren valde att åtala för jaktbrott eftersom vargen dödats efter den beslutade skyddsjakten. Han gjorde också en poäng av att mannen snart efter att han dödat vargen skickade ett sms till en granne med texten "The target is eliminated", fritt översatt "målet har eliminerats". Försvararen avfärdade sms:et som ett skämt.

Rätten valde ändå att tro på mannens berättelse. Att vargen utgjort en fara för hunden innebär att det finns ett undantag från jaktförordningen som öppnar för att skjuta.

Domstolen var enig i sin bedömning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons