Annons

Skönhet: Varning för falska förväntningar

Att lägga sig på operationsbordet och låta plastikkirurgen börja jobba är ingen säker väg till lycka. Problemet är att alldeles för många av dem som ska genomgå en operation som ändrar utseendet har falska förväntningar. Nu lyfts frågan i en utbildning för kirurger.(TT)
Publicerad 2 januari 2018
””

Vissa patienter drabbas av depression efteråt, berättar han. De har äntligen fått den operation som de sett fram emot så länge och så märker de att det inte blir så stor skillnad.

Nöjdast blir de patienter som har mest avvikande utseende från början. "Du har förändrat mitt liv!" får han ofta höra, till exempel från patienter som genomgått bröst- och ögonlocksoperationer med ny teknik.

Annons

Störst risk för missnöje med operationsresultatet är det bland dem som har mycket små avvikelser i utseendet från början, är hans slutsats. Risken är att de hamnar i en ond cirkel med operation på operation. Om en läkare avböjer, så går de vidare till nästa.

Underlätta patientsamtal

I projektet "Cutting Edge Training" utformas nu en utbildning för vårdpersonal som ska underlätta patientsamtalen före och efter operation. Vilka förväntningar har patienten på operationen? Finns det psykosociala problem i botten? Det är inte helt lätta ämnen att lyfta och hittills har de inte funnits med i läkarnas frågebatteri inför operation.

””

Hon arbetar bland annat med brännskadepatienter och även bland dem kan alltför stora förväntningar bli ett problem.

””

Hildur Skuladottir ska hålla i Cutting Edge-utbildningen i Norge. Den ska också erbjudas kirurger i Sverige, Bulgarien, Rumänien och Italien.

Psykiska problem

””

Han pekar på det faktum att psykiska problem är överrepresenterade bland dem som väljer att genomgå skönhetsoperationer. Och minst fem procent av dem lider av dysmorfofobi, vilket betyder att de har förvrängd kroppsuppfattning och en överdriven upptagenhet vid upplevda defekter i utseendet. Den kategorin av patienter behöver hjälp av specialiserade psykiatriker, inte plastikkirurger.

En psykisk screening är en viktig del av det samtal som kirurgerna bör föra med patienterna inför en operation, anser Martin Persson.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons