Annons

FI granskar Nordea

Skatteverket tänker begära information om svenska namn och bolag i de läckta dokumenten om brevlådeföretag bildade via en advokatbyrå i Panama. Samtidigt ska Finansinspektionen (FI) kolla upp Nordea närmare. FI ska kontrollera om Nordea brustit när det gäller att följa penningtvättsföreskrifter.(TT)
Publicerad 4 april 2016

FI ska kontrollera om Nordea brustit när det gäller att följa penningtvättsföreskrifter.

””

Myndigheten har tagit kontakt med tillsynsmyndigheten i Luxemburg och Nordeas ledning för att få fram mer information. Ett möte med Nordea ska hållas i morgon.

Annons

Sanktioner i maj

Så sent som i maj 2015 beslutade Finansinspektionen om sanktioner mot Nordea för att banken hade brustit när det gäller att följa penningtvättsföreskrifterna. De handlar bland annat om att bankerna ska ha god kännedom om sina kunder, göra en riskbedömning för penningtvätt och att bankerna ska ha en förståelse för de transaktioner man genomför. Enligt Furustedt så fanns det i den utredningen inga uppgifter om brevlådeföretag i Panama.

””

Finansinspektionen ska nu ta med de nya uppgifterna i den uppföljning av sanktionsbeslutet mot Nordea som kom förra året.

””

På frågan om Finansinspektionen även kommer att granska andra banker svarar Furustedt:

””

Undgå skatt

Skatteverket vill veta om det rör sig om försök att undgå skatt.

””

Enligt Bäck vet man ännu inte exakt vad det är för typ av upplägg som "Panama-papperena" innehåller. Den internationella journalistorganisationen ICIJ, som har fått uppgifterna via den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, har inte lagt ut alla uppgifter på sin hemsida än. Vid tidigare avslöjanden har det annars varit gången.

””

Enligt Bäck används ofta upplägg av den nu aktuella typen för att gömma undan tillgångar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons