Annons

Se upp - svininfluensan är på ingång

Ett bredare vaccin mot den annalkande säsongsinfluensan ska minska risken för en upprepning av floppen från förra året. Den här gången tror experterna att svininfluensan gör comeback på bred front. Som ett brev på posten kommer säsongsinfluensan tillbaka till norra halvklotet varje höstvinter.(TT)
Publicerad 3 november 2018

Som ett brev på posten kommer säsongsinfluensan tillbaka till norra halvklotet varje höstvinter. Experterna på Världshälsoorganisationen (WHO) slår sina kloka huvuden ihop för att förutspå vilka stammar som får starkast fäste nästa gång, och därmed vilka som ska ingå i vaccinet innan smittspridningen börjar på allvar.

Problemet är att produktionen av vaccinet tar sex månader, och beslutet måste därför fattas långt i förväg.

””
Annons

Skyddar mot ytterligare stam

Inför 2017/2018 satsade WHO på tre olika virusstammar i ett trivalent vaccin, men inte stammen B/Yamagata som visade sig bli den som dominerade. Många som vaccinerade sig blev därför ändå sjuka under säsongen 2017/2018.

””

Svininfluensan befaras i år

Inför årets säsong räknar Folkhälsomyndigheten med att A(H1N1), som i folkmun kallas svininfluensan, blir den dominerande, eftersom det nu var tre år sedan den senaste vågen drog fram över Sverige.

””

Folkhälsomyndigheten uppmanar dem som ingår i riskgrupperna att vaccinera sig mot årets influensa. Vaccinen börjar ges den 6 november.

Ny stam

Den så kallade svininfluensan gjorde entré 2009 och orsakade ett antal dödsfall i Sverige.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons