Annons

Säpo varnar för it-risker i Almedalen

Hela officiella Sverige på ett ställe i Almedalen - visst är det ett drömläge för en främmande makt som vill spana på politiker och myndigheter. Men kartläggningen pågår hela tiden, även utanför politikerveckan, varnar Säpo. Säkerhetspolisen är en naturlig del av Almedalen men vill gärna inte synas.(TT)
Publicerad 1 juli 2018

Säkerhetspolisen är en naturlig del av Almedalen men vill gärna inte synas. De är där för att skydda politiker och ha beredskap för andra händelser och risker.

Arrangemanget innebär den största planerade händelsen för Säpo under året. 400 skyddspersoner besöker Gotland någon gång under veckan.

Annons

Almedalen är en säkerhetsutmaning, medger Susanna Trehörning, kommenderingschef för Säkerhetspolisen i Almedalen. Men ingen mardröm, hävdar hon bestämt.

””

Uppmanar till vaksamhet

Däremot uppmanar hon alla besökare till både vaksamhet och eftertänksamhet när det gäller informationssäkerheten, och framför allt it-säkerhet.

””

Hon uppmanar alla besökare att noga fråga sig om deras it-utrustning, som datorer, telefoner eller surfplattor, innehåller känslig information. Om den gör det bör man vara särskilt försiktig med dem, och kanske inte bära dem med sig i alla lägen.

””

Kartlägger personer

Hon pekar på att man vet att främmande makt har blandat sig i val i andra länder, och att det finns ett stort intresse för att inhämta information även om svenska myndigheter och politiker. Kanske för att använda i antidemokratiska syften.

””

Almedalen är förstås ett gyllene tillfälle för den som söker information, men Susanna Trehörning konstaterar att riskerna finns året om - även i små kommuner och på myndigheter runtom i landet. Frågan är om vi svenskar är tillräckligt medvetna om riskerna.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons