Annons

Sämre utbildad personal på fritids

Utbildningsnivån hos fritidspersonalen är lägre än på många år. Men elevgrupperna är aningen mindre och personaltätheten lite högre - trots att allt fler barn går på fritids. Siffrorna från 2105, som presenteras av Skolverket i dag, visar på ett trendbrott efter många år av växande grupper.(TT)
Publicerad 7 april 2016

Utbildningsnivån hos fritidspersonalen är lägre än på många år. Men elevgrupperna är aningen mindre och personaltätheten lite högre - trots att allt fler barn går på fritids.

Siffrorna från 2105, som presenteras av Skolverket i dag, visar på ett trendbrott efter många år av växande grupper. I dag går det 40,9 elever per grupp, vilket kan jämföras med 41,1 år 2014. Grupperna är större hos fristående fritidshem än på kommunala.

Annons

Samma skillnad finns när det gäller lärartäthet: På kommunala fritidshem är det 12,8 barn per anställd, på fristående 13,9 barn per anställd.

Utbildningsnivån är klart lägre hos personalen på de fristående fritidshemmen. Där har knappt en fjärdedel av personalen pedagogisk högskoleexamen, medan hälften av de anställda på de kommunala fritidshemmen har det.

Utbildningsnivån totalt för båda fritidsformerna har sjunkit från 51 procent 2014 till 47 procent 2015, skriver Skolverket på sin hemsida.

Förra året gick 15 500 fler barn på fritids än 2014.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons