Annons

Samordnare: Folk svälter inte i Rumänien

Bottenlös fattigdom och utsatthet. Det är gängse bilden av utsatta EU-medborgares liv i hemländerna. - Den bild vi har är inte att folk svälter i Rumänien. Det finns ett skyddsnät, säger Claes Ling-Vannerus, nationell samordnare som nyligen varit i Rumänien.(TT)
Publicerad 9 oktober 2018

Att hjälpa hemlösa EU-medborgare här i Sverige, är det rätta boten på deras problem? Nationella samordnaren Claes Ling-Vannerus, på länsstyrelsen i Stockholm är just hemkommen från en resa i Rumänien, och har innan dess just lämnat en ny lägesrapport om EU-medborgare situation. Han tycker att det finns många frågetecken.

””

Lägsta nivån på a-kassan ligger på runt 4 000 svenska kronor, berättar han, och dessutom kan familjer få barnbidrag. Det finns också socialbidrag.

Annons

Föräldrar åker från barnen

Ändå åker många iväg för att kunna försörja sig. Vannerus berättar att det skapar stora problem för landet. I en region som han besökt får det allmänna rycka in och hjälpa runt 1 500 barn vars föräldrar befinner sig utomlands, enligt de officiella siffrorna. I verkligheten rör det sig om ännu fler barn, konstaterar han.

Samtidigt frågar sig Claes Ling-Vannerus om det verkligen är de mest utsatta medborgarna som tar sig utomlands. Det krävs exempelvis id-handlingar för att lämna Rumänien, eftersom landet inte är med i Schengen-samarbetet, och det är inte säkert att de mest utsatta har sådana.

Det finns uppgifter som talar om att upp till fyra miljoner människor kan ha lämnat landet sedan EU-inträdet 2007, berättar han.

””

Väcker frågor

Frågan är varför så många ändå söker sig utomlands för att tigga.

””

Många romer berättar om hur de utsätts för rasism och blir nekade sina rättigheter.

””

Sverige har samverkat med både Rumänien och Bulgarien för att förbättra utsatta medborgares situation i hemländerna. Madeleine Harby Samuelsson, statssekreterare åt barn- och äldreminister Lena Hallengren (S), skriver till TT att detta gett resultat: "Bland annat ger de rumänska myndigheterna numera stöd även till dem som saknar fast folkbokföringsadress vilket varit ett problem för romerna där".

Allt detta gör att frågan om utsatta EU-migranter blir så komplex, konstaterar Claes Ling-Vannerus.

””

TT: Hur gör du själv, ger du pengar till den som tigger?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons