Annons

Så kan du motverka sexism

Kvinnodagen i dag kan vara ett bra startskott för dig som vill börja reflektera över ditt beteende. För - handen på hjärtat - har du inte dragit ett sexistiskt skämt någon gång? Här kommer några tips från sajten umo. se på vad du själv kan tänka på: Var ödmjuk(TT)
Publicerad 8 mars 2018

Var ödmjuk

Det är inte säkert att du själv och en som utsatts för sexism upplever samma sak. Försök att lyssna på den andra och förstå den, även om det inte är direkt relaterbart till dig eller andra i din närhet.

””
Annons

Fundera över ditt eget beteende

Sexism innebär att diskriminera, förtrycka eller utnyttja en människa på grund av dess könstillhörighet. Börja med att fundera på om du själv behandlar, tänker och tycker olika kring tjejer och killar och de med andra könsidentiteter. Det är nyttigt både för att förstå sig själv, men också varför andra har sexistiska åsikter.

””

Tänk inte per automatik att problemet ligger hos andra, utan kanske är du en del av det?

Skippa skämten

Det kan också vara bra att undvika vissa typer av skämt som kan uppfattas som stötande, enligt honom.

””

Lär dig mer

Ska man bemöta sexism är det bra med argument, som man kan få genom att lära sig mer om ämnet.

Säg i från

När man stöter på sexism i olika sammanhang är det bra att markera.

””

Tystnad behöver inte alltid betyda att man håller med.

””
Annons

Engagera dig

Vill du verkligen bidra till ett mer jämställt samhälle kan det vara läge att engagera sig.

””

Ta det lagom personligt

Man behöver prata om män som grupp, utan att alltid påpeka att det inte gäller alla män. Män behöver pekas ut, anser Nilsson, eftersom de rent statistiskt är boven i dramat. Om man känner sig påhoppad av att det pratas om män som en enhetlig grupp kan man tänka att det handlar om att "många män verkar bete sig på ett visst sätt, och det verkar inte vara en slump".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons