Annons

S-väljare om väljartappet: "Skakigt läge"

När statsminister Stefan Löfven möter väljare på Socialdemokraternas familjedag i Hammarstrand har partiet ett av sitt lägsta väljarstöd någonsin. - Det är ett skakigt läge och man blir väldigt förundrad - har vi tappat det helt hos gemene man? frågar sig Östersundsbon Astrid Fahlgren.(TT)
Publicerad 2 juli 2018

S-ledaren startar sin bussturné i ett soldränkt Jämtland. Första stoppet är hos Bräcke kommuns största arbetsgivare, sågverket Gällö Timbro.

Pierre Widell började engagera sig politiskt inom Socialdemokraterna för två år sedan. Nu sitter han som ersättare i kommunstyrelsen i Bräcke kommun - en kommun som tampas med en minskande befolkning.

””
Annons

Grund i invandringspolitiken

Socialdemokraterna fick 28,3 procent i Statistiska centralbyråns (SCB) partisympatiundersökning i början av juni. Det ligger bara en halv procentenhet över Socialdemokraternas sämsta resultat någonsin i en SCB-mätning, vilket var 27,6 procent i november 2015.

Pierre Widell tror att partiets minskade väljarstöd har sin grund i invandringspolitiken. Bräcke kommun har tagit emot en hel del nyanlända och det har kommit med både för- och nackdelar. Han är inte helt främmande inför S-förslaget om att förlänga de striktare asylreglerna fram tills det att EU har kommit överens.

””

När Löfven når Hammarstrand i Ragunda kommun väntar ett hundratal socialdemokrater ekipaget.

"Ta våra jobb"

Östersundsborna Astrid och Lars Fahlgren är trogna socialdemokrater. Lars Fahlgren har också en lång bakgrund inom kommunpolitiken. Det minskade väljarstödet har flera orsaker, anser han och pekar ut politiska motståndare som skyldiga.

””

I dag sympatiserar knappt 40 procent av LO-medlemmarna med S. Det är en rejäl minskning sedan i höstas, enligt SCB. Var fjärde LO-medlem lägger nu hellre sin röst på Sverigedemokraterna - vilket gör partiet till det näst mest populära.

””

Aldrig SD-samverkan

När Stefan Löfven kliver upp på scenen märks dock föga att partiet saknar väljare - då möts han av jubel och applåder. Jämtlandsbor sitter bänkade på en kulle för att lyssna till statsministern framför en vy av grönt landskap.

När det är dags för frågor från publiken undrar någon hur partiet tänker gå vidare med sjukförsäkringen - och hur Socialdemokraterna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons