Annons

S ställs utanför rödgrönrosa block i Göteborg

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ bildar ett nytt politiskt block i Göteborg. Med 19 mandat i kommunfullmäktige har blocket två fler mandat än Socialdemokraterna - som lämnas utanför. Åtta veckor efter valet är läget fortfarande oklart i Göteborgs kommun.(TT)
Publicerad 6 november 2018

Åtta veckor efter valet är läget fortfarande oklart i Göteborgs kommun. Sedan det nystartade partiet Demokraterna, vars huvudfråga är att stoppa infrastrukturprojektet Västlänken, fick 14 mandat har inget av de traditionella blocken egen majoritet och hur kommunen ska styras är oklart.

Och nu skrivs den kommunala politiska kartan om. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ går samman och bildar ett block. Överenskommelsen kallas för ett valtekniskt och budgetmässigt samarbete.

””
Annons

Och i det kommande budgetförslaget utesluter han inte skattehöjningar för göteborgarna.

””

Viktiga poster

Den nya gruppbildningen kan leda till att Socialdemokraterna får svårare att besätta viktiga poster i kommunen. Som näst största block, efter Alliansen, har de ett försteg framför Socialdemokraterna.

Men S ledare i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, är inte särskilt orolig.

””

Nu fortsätter i stället partiet att samtala med de andra partierna, utom SD, i ett försök att nå någon form av bredare lösning.

””

Bristande intresse

Hur ett bredare samarbete kan se ut på längre sikt är en fråga som samtliga behöver ställa sig, anser hon.

””

Men miljöpartiets Karin Pleijel är inte nådig i sitt svar. Hon anser att Ann-Sofie Hermansson varit kallsinnig mot dem i de sonderade samtal som förts.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons