Annons

Rökstenen i ny tolkning utan hjältar

Runorna på Rökstenen i Östergötland handlar inte om vikingatidens hjältedåd, kungar och krig. Inskriptionerna på vad som kan vara världens mest berömda runsten handlar snarare om tid, minne, liv och död.(TT)
Publicerad 2 maj 2016

Så är det i varje fall enligt en ny och inte helt okontroversiell tolkning, som tar udden av gamla uppfattningar om att budskapen på Rökstenen gäller sådant som manlighet, ära och hämnd.

Runorna på stenen, som är rest i slutet av 800-talet, är ristade i form av gåtor. Svaren har traditionellt ansetts handla om vikingarnas hjältedåd, men det synsättet sågas nu av Per Holmberg, docent vid institutionen för svenska språket på Göteborgs universitet.

Annons

För SVT Nyheter ger han ett exempel med en rad på stenen som traditionellt uttytts: "Vem av Ingvalds ättlingar blev sonad av ett kvinnooffer?"

””

På så vis kommer han fram till att gåtans svar är "dagen", vilket också stämmer överens med att andra gåtor på stenen handlar om dagen.

­- Att natten är dagens mor vet vi ju både genom Stagnelius och Norén. Det kommer från den nordiska mytologin där den kvinnliga guden natt är mor till den manliga kung dag, säger Per Holmberg till SVT Nyheter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons