Annons

Rikspolischefen: "Mycket allvarlig situation"

Rikspolischef Anders Thornberg försäkrar att polisen gör allt den kan för att stoppa de eskalerande skjutningarna - men varnar för att resurserna inte räcker till. - Det kommer att vara tufft, säger Thornberg.(TT)
Publicerad 4 juli 2018

Sedan den 18 juni har minst sju personer skjutits ihjäl i misstänkta gänguppgörelser och flera har skadats.

””
””

Thornberg försäkrar att polisen använder alla tillgängliga resurser för att inte fler skjutningar ska inträffa. Samtidigt uppger han att svensk polis är underbemannad.

Annons

Kan ej punktmarkera

””
””

I Örebro sköts två personer ihjäl i tisdags kväll. Men det är Malmö som drabbats hårdast de senaste veckorna. Där har fem människor dödats. Enligt polisen finns omkring 200 gängkriminella i staden.

””
””

Inget hopp

Thornberg beskriver de gängkriminella som personer som har växt upp under omständigheter som gör att de inte ser något hopp i livet och som ser en väg till snabba pengar och snygga kläder genom kriminalitet. Uppgörelserna handlar bland annat om narkotikaaffärer eller hämnd.

””

Thornberg efterlyser hårdare tag mot unga kriminella som i dag kan "ramla mellan stolarna", och pekar på snabbare lagföring som ett verktyg.

””

Tuff sommar

Han säger inte heller nej till flera politiska partiers förslag om att avskaffa straffrabatten för unga 18-21 år.

Polisen tycker att man fått ett bra verktyg på sistone. Nyligen skärptes lagen så att det blir obligatorisk häktning om man går med ett skarptladdat vapen på sig.

””

Han ser nu framför sig en tuff sommar. Först om sex år räknar polisen med att ha nått målet om att bli 10 000 fler.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons