Annons

Regeringen står fast vid utökat rökförbud

Regeringen håller fast vid sitt förslag om rökförbud på flera offentliga platser även i propositionen till riksdagen - trots invändningar från Lagrådet. Det handlar om att förbjuda rökning på uteserveringar, hållplatser, lekplatser och andra allmänna utemiljöer.(TT)
Publicerad 9 mars 2018

Det handlar om att förbjuda rökning på uteserveringar, hållplatser, lekplatser och andra allmänna utemiljöer. Men Lagrådet har pekat på att det är svårt att avgränsa områden utomhus och bestämma vem som har ansvaret, till exempel vid en allmän lekplats eller entrén till en lokal. Men socialminister Annika Strandhäll (S) anser att nyttan med ett rökförbud vid sådana platser väger tyngre.

””

Justeringar

Annons

Men i den kommande propositionen har man ändå tagit till sig av Lagrådets synpunkter.

””

För att reglerna ska bli lättare att tillämpa på kommunnivå finns i propositionen också exempel på rökfria zoner som anger hur stort ett förbudsområde ska vara. I den vägledning som ges finns också riktlinjer för när och om vite ska beläggas den ansvarige om någon trotsar rökförbudet.

Utgångspunkten är att rättelse i första hand ska ske friviligt. Den som röker ska helt enkelt erbjudas att fimpa utan vidare påföljder.

””

Saknas stöd

Det finns i dag inget uttalat stöd för förslaget i riksdagen. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna säger nej, medan Centerpartiet (C) och Sverigedemokraterna (SD) vill avvakta propositionen. För att få igenom förslaget räcker det dock med att C eller SD stödjer.

Inom SD har man diskuterat ett utökat rökförbud, och är inte för ett generellt förbud utan anser att fastighetsägare i vissa lägen ska kunna ansöka om dispens.

””

Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson är inte tillgänglig för kommentar men via presstjänsten låter partiet hälsa att man avvaktar med att uttala sig i frågan tills propositionen presenteras, vilket väntas ske i mars.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons