Annons

Raketkaos har blivit nyårstradition

Runt om i landet har det kommit in larm om nyårsraketer som skjuts mot människor, hus och bilar. Enligt Polisförbundet är det ett symtom på ett större samhällsproblem. - Det är som ett självskadebeteende som pågår nu, säger polisens huvudskyddsombud.(TT)
Publicerad 2 januari 2017

Nyårsfirandet på Möllevångstorget i Malmö blev dramatiskt när fyrverkerier riktades mot människor och byggnader.

Det har blivit tradition på torget de senaste åren, berättar Mathias Nilsson, polisens insatschef för nyårskommenderingen i Malmö.

””
Annons

Skjuter in i folkmassan

Jash Doweyko-Jurkowski har gjort en mycket uppmärksammad film från Möllevångstorget som nu sprids i sociala medier och visades först i nyheteridag.se. Bilderna tycks snarare vara från en krigszon än ett torg i Sverige. Han beskriver händelsen.

””

De flesta skjuter upp mot skyn, men sedan finns det vissa individer som skjuter in mot folkmassan. I filmen syns hur en kvinna får in fyrverkerisplitter innanför sina skor. Hon bränner sig på foten och trillar omkull.

Jash Doweyko-Jurkowski tror att det är en fråga om uppfostran.

””

"Ett självskadebeteeende"

Enligt Emma Cronberg, polisernas nationella huvudskyddsombud, är händelsen från Möllevångstorget långt ifrån unikt. Hon beskriver det som en otäck utveckling, för några år sedan förekom det inte alls.

””

Roten till problemet

Framför allt handlar det om vissa områden i storstäderna och enligt polisen rör det sig om samma beteende som vid stenkastning och bilbränder. På flera håll efterfrågas nu strängare lagstiftning. Polisförbundet välkomnar en översyn av lagstiftningen, men Emma Cronberg tror inte att en begräsning eller förbud av försäljningen skulle vara tillräckligt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons