Annons

Polisen: Misstänkta i alla mordutredningar

33 skottlossningar där någon träffades och sju mördade på ett år i Malmö. Polisen sitter med en rad olösta utredningar och flera av dem kan nu överlämnas till gruppen för kalla fall. Det är ingen brist på misstänkta gärningsmän men bevisningen svajar.(TT)
Publicerad 7 januari 2018
””

Det var en tuff start på 2017 för Malmöpolisen. Med sju mord släpandes från 2016 började året med två dödliga skottlossningar på kort tid. Det kommande halvåret sköts ytterligare fyra personer ihjäl, men sedan hände något.

Skottlossningarna minskade, det riktade arbetet mot drygt 200 personer som ingår i Malmös kriminella nätverk hade gett resultat, enligt polisen.

””
Annons

Inga fler åtgärder

Samtidigt står det stilla i flera av polisens utredningar. I endast två av förra årets mordärenden i Malmö sitter det i dag misstänkta gärningsmän häktade.

Det gäller mordet på en 30-årig man på Lantmannagatan i juni där tre personer häktats misstänkta för inblandning, samt den senaste skottlossningen på Eriksfältsgatan i Malmö där en 20-åring dog och en 22-åring fick livshotande skador.

I år kommer flera av de olösta fallen att överlämnas till polisens grupp för kalla fall.

””

16-årige Ahmed Obaid sköts till döds vid en busshållplats i Rosengård den 12 januari 2017. Snart har det gått ett år, och trots att det formellt sett fortfarande finns en misstänkt, som även varit häktad under våren för inblandning i mordet, räcker misstankarna inte till åtal i nuläget.

””

Ett misslyckande

Enligt Stefan Sintéus finns det misstänkta gärningsmän i samtliga pågående mordutredningar, men för att en utredning ska leda till åtal krävs omfattande bevisning.

””

Ett hundratal utredare arbetar hos polisen med pågående mordutredningar, men för de fall som paketeras och överlämnas till kalla fall-gruppen krävs ytterligare information för att gå vidare.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons