Annons

Polis: Tio gånger fler kameror behövs

Behovet av övervakningskameror är både stort och eftersatt, anser polisen. I dag har myndigheten 150 övervakningskameror uppsatta på brottsutsatta platser i landet. Men kamerorna skulle behöva bli tio gånger fler, för att kunna öka tryggheten och klara upp fler brott.(TT)
Publicerad 3 januari 2018
””

Det han talar om är hur polisens övervakningskameror som sedan i våras sitter uppe i Stockholmsstadsdelarna Tensta, Rinkeby och Husby har påverkat kriminaliteten i området. Totalt har länsstyrelsen gett klartecken till 55 kameror på 33 platser, trots att man vanligtvis är restriktiv när det gäller övervakning av exempelvis trottoarer, gator och torg.

"Systemhotande"

Annons

Men i beslutet framgår att det här inte är en vanlig situation. Det står bland annat att brottsligheten i områdena enligt polisen är "exceptionell och systemhotande", att narkotikaförsäljning sker öppet och att det är vanligt med exempelvis skadegörelse, stenkastning och hot och våld mot blåljuspersonal. Både boende, myndighetspersonal och näringsidkare upplever områdena som otrygga.

Kameraövervakning finns också i stadsdelen Araby i Växjö samt i Göteborg och Malmö.

””

Från politiskt håll har det framförts förslag om att förenkla polisens övervakning, exempelvis genom att ersätta tillståndsplikten med en anmälningsplikt. Men det räcker inte, anser Söderström. Polisen vill slippa anmäla och i stället själv ha en förteckning över alla kameror, så att tillsynsmyndigheten kan granska användningen.

Behövs fler

””

Behovet av kameror är stort och eftersatt och därmed är det troligt att antalet poliskameror behöver växa kraftigt de närmaste åren om förfarandet blev enklare, enligt Söderström.

””

5 000 i tunnelbanan

Det kan låta mycket, men det bör sättas i relation till att det bara i Stockholms tunnelbana sitter cirka 5 000 kameror uppsatta, poängterar Söderström.

Kamerorna i Tensta, Husby och Rinkeby har fått tillstånd att sitta uppe under en femårsperiod. Målet är egentligen att få bort dem, enligt Christoffer Bohman.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons