Annons

Personlig data billig på svarta marknaden

Personlig information är eftertraktad på internets baksida. Data från exempelvis Facebook, Netflix och Spotify säljs illegalt för en spottstyver. En persons hela digitala liv kan kosta motsvarande 500 kronor, enligt Kaspersky Lab.(TT)
Publicerad 6 november 2018

It-säkerhetsföretaget har undersökt nätbrottslighet som identitets- och datastöld i Europa. 59 procent av 7 000 tillfrågade europeiska konsumenter känner till att mer eller mindre ljusskygga aktörer tjänar pengar på att sälja data, men hälften vet inte hur mycket den personliga informationen är värd.

En följd är att många slarvar med nätsäkerheten.

””
Annons

Ofta genom nätfiske

Företaget konstaterar att en persons hela liv på internet kan säljas för mindre än 50 dollar, knappt 500 kronor, på svarta marknaden. Då kan sociala medier-konton, bankuppgifter och information från bland annat Netflix, Spotify och dejtingappar ingå. Enstaka konton kan säljas för så lite som en dollar, runt tio kronor.

Den stulna informationen kan användas i utpressningssyfte, där man måste betala för att få tillbaka sina konton, eller säljas till aktörer som skickar skräppost. Pengarna som tjänas kan gå in i annan kriminell verksamhet.

Ofta sker stölden genom så kallat nätfiske.

””

Variera lösenord

Det allra vanligaste är att ens inloggningsuppgifter finns med i en läckt lösenorddatabas, vilket Adobe och Linkedin har drabbats av på senare år.

””

För att lättare komma ihåg flera olika lösenord är hans tips att inte krångla till det. Ett lösenord behöver inte blanda stora och små bokstäver med siffror för att vara säkert.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons