Annons

Vårdplatser slås igen: "Pest eller kolera"

Brist på sjuksköterskor får vården att slå igen vårdplatser. Värst är läget i Norrbotten, visar en granskning som Dagens Medicin gjort. Det är stora skillnader i landet, visar granskningen. På vissa håll, som på Gotland, i Blekinge, Hallands och Kalmar län, är vårdplatsläget gott.(TT)
Publicerad 7 november 2018

Det är stora skillnader i landet, visar granskningen. På vissa håll, som på Gotland, i Blekinge, Hallands och Kalmar län, är vårdplatsläget gott. Men i Norrbottens län hålls bara 69 procent av de fastställda vårdplatserna på Sunderby sjukhus öppna. Storstadslänen som Stockholm och Västra Götaland har också stora andelar stängda vårdplatser.

Totalt sett hålls 2 600 platser stängda, enligt tidningen. Orsaken är bristen på sjuksköterskor och annan personal. Landstingen har bestämt sig för att göra sig kvitt beroendet av hyrpersonal, och det medför i stället att vården inte kan hållas öppen på samma nivå som planerat.

””
Annons

I Göteborg har Sahlgrenska universitetssjukhuset stora problem med att anställa och behålla sjuksköterskor. Det leder till överfulla avdelningar som gör att patienter riskerar att dö under vårdtiden, enligt överläkaren Jan Brun. Men det är ännu värre att låta patienterna vara kvar på akuten, tycker han.

””

Rättad: I en tidigare version av denna text uppgavs fel antal stängda och öppna vårdplatser i faktarutan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons