Annons

Påven: Nej till kvinnliga präster

Efter ett dygn av samförstånd mellan kyrkorna blottar påven även olikheterna. På planet tillbaka avfärdar han återigen att kvinnor kan bli präster i katolska kyrkan. "Den dörren är stängd" har Franciskus sagt angående kvinnliga präster.(TT)
Publicerad 1 november 2016

"Den dörren är stängd" har Franciskus sagt angående kvinnliga präster. Ändå hoppades vissa att det senaste dygnets ekumeniska samförstånd skulle kunna leda till en uppmjukning av den inställningen. Det hoppet släcker påven på planet på väg hem från Sverige. Vad anser han om att den svenska kyrkan har ett kvinnligt överhuvud? frågar de svenska journalisterna gemensamt. Kan det bli verklighet också i den katolska kyrkan?

””
””

Menar ni att det aldrig någonsin kommer att finnas kvinnliga präster i den katolska kyrkan?

””
Annons

Tackade Sverige

Påven inledde dock sitt möte med världspressen genom att rikta några ord till värdlandet.

””

Franciskus är känd för sitt engagemang i flyktingfrågor och har vädjat till de katolska församlingarna i Europa att ta emot familjer som befinner sig på flykt. Man bör inte stänga hjärtat för en flykting, säger han och blir mångordig i det trånga planet. Men hur är det med alla dem som har uttryckt rädsla över hur flyktingmottagandet påverkar Europa, vad är hans budskap till dem?

””

Rädsla en fara

En person från den svenska regeringen sade till påven att man inte hinner med att erbjuda alla flyktingar skola och arbete, berättar han.

””

Flera gånger återkommer Franciskus till vikten av integration. Det är när flyktingar inte kommer in i samhället som situationen kan bli farlig, anser han.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons