Annons

Överkörda i ECB-direktionen

Flera av de 21 ledamöterna med rösträtt i direktionen för Europeiska centralbanken (ECB) motsatte sig de nya stimulansåtgärder som lanserades av ECB-chefen Mario Draghi den 10 mars.(TT)
Publicerad 7 april 2016

Det fanns bland annat ledamöter som ville se avgiftslättnader för långivare som drabbas av negativa räntor på sina insättningar i ECB, men de blev överkörda.

Bland dissidenterna, som ville stoppa ECB-chefen Mario Draghis senaste omgång stimulanser, fanns bland annat Jens Weidmann, chef för den tyska centralbanken Bundesbank, och den holländska centralbankschefen Klaas Knot, rapporterar Financial Times.

Annons

Inom direktionen framfördes bland annat kritik mot beslutet att lansera nya långfristiga likviditetslån med subventionerad ränta till banker.

Enligt Nordeas chefsanalytiker Holger Sandte kan man dock se protokollet som en bekräftelse av att ECB-direktionen i stort har en fortsatt "duvaktig" inställning till penningpolitiken och kan komma med fler stimulanser.

Han pekar bland annat på uttalanden efter mötet från ledande företrädare som Peter Praet och Vítor Constâncio, som på torsdagen sade:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons