Annons

Omkomna i olycka - turister från Schweiz

De sex unga män som omkom i en trafikolycka i Kiruna var schweiziska turister. Anledningen till Sverigebesöket var att få uppleva norrsken.(TT)
Publicerad 13 januari 2019

Männen, som var mellan 20 och 30 år gamla, besökte Sverige för att uppleva norrsken och var på väg hem när olyckan skedde under natten mot lördag, skriver SVT Norrbotten med hänvisning till den schweiziska nyhetssajten 20 minuten.

De färdades i en minibuss när de av oklar anledning krockade med en fullastad malmtransport på länsväg 395 vid Masugnsbyn i Kiruna kommun.

Annons

Samtliga av männen kom från Berner Oberland söder om Schweiz huvudstad Bern. Enligt SVT har det Schweiziska konsulatet skickat en delegation till området för att bistå offrens familjer.

Kurvan feldoserad

Ortsbor har uppgett att kurvan där olyckan skedde är feldoserad och att flera avåkningar skett vid platsen, den senaste under fredagskvällen mindre än 100 meter från olycksplatsen. Hastighetsbegränsningen är 90 kilometer i timmen och ortsborna vill ha den sänkt till 60 kilometer i timmen samt att en förbifart byggs. Vägen vid olyckskurvan har renoverats i samband med att det nu nedlagda gruvbolaget Northland öppnade gruvan i Kaunisvaara. Tanken var att bygga förbifarter för den tunga trafiken men arbetet avbröts.

Vägen ses över

Företagen Kaunis Iron och Malmtransport norr, som kör sträckan, hade dispens att köra på vägen eftersom förbifarterna inte färdigställts.

””

Ytterligare en person färdades i minibussen men klarade sig med lindrigare skador. Chauffören till malmtransporten är fysiskt oskadd men blev svårt chockad.

Händelsen är ännu så länge rubricerad som vållande till annans död i samband med trafikolycka.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons