Annons

Oklart om MP-topparna utmanas

Miljöpartiets valberedning siktar på att presentera sitt språkrörsförslag innan kongressen. Nu är deras uppgift att skaffa sig en bild av hur stödet för de nuvarande språkrören ser ut. Tidsfristen för att föreslå utmanare till Miljöpartiets ledare Gustav Fridolin och Åsa Romson gick ut i söndags.(TT)
Publicerad 2 maj 2016

Tidsfristen för att föreslå utmanare till Miljöpartiets ledare Gustav Fridolin och Åsa Romson gick ut i söndags.

Sedan dess har Gustav Fridolin och valberedningen varit i kontinuerlig kontakt med varandra, men Fridolin är förtegen om hur samtalen avlöper. Han upprepar vad han sagt tidigare:

””
Annons

Före kongressen

Valberedningen ska nu ha ett antal möten för att sedan föreslå två språkrör till kongressen. Enligt Joakim Larsson, sammankallande i valberedningen, siktar man på att göra det innan kongressen börjar.

Hur stort eller litet stödet är för språkrören vill han inte säga. Inte heller om språkrören kommer att informeras om det. Andra frågor han inte vill svara på är hur många distrikt som nominerat några andra personer.

Kan lämna

Miljöpartiets stöd har sjunkit i opinionsmätningarna den senaste tiden, och Fridolin och Romson sade sig nyligen vara redo att lämna sina poster om det kommer förslag på andra med bättre förutsättningar att leda partiet.

De sittande språkrörens framtid avgörs vid MP:s kongress, som inleds den 13 maj, men partiets valberedning vill inte kommentera förslagen som eventuellt har kommit in.

Flera av partiets distrikt säger sig vara splittrade i språkrörsfrågan. De distrikten har flera medlemmar som stödjer Gustav Fridolin men vill att Åsa Romson byts ut mot till exempel biståndsminister Isabella Lövin eller kulturminister Alice Bah Kuhnke. Det enda distrikt som sagt att de vill byta ut båda två är distriktet i Norrbotten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons