Annons

KD fjärde störst: "En väldigt stor uppgång"

Stödet för Kristdemokraterna fortsätter att öka. I en mätning från Expressen/Demoskop samlar partiet 10,6 procent av väljarsympatierna och är Sveriges fjärde största. Samtidigt noteras Liberalerna för 3 procent, alltså under riksdagsspärren.(TT)
Publicerad 10 mars 2019

Kristdemokraterna och partiledaren Ebba Busch Thor gjorde ett starkt val och har gått ännu starkare i opinionen efter den politiskt stökiga vinter som ledde till Stefan Löfvens (S) andra regering.

I en färsk mätning från Expressen/Demoskop ökar stödet för KD med 3,6 procentenheter och landar på 10,6 procent. Ökningen är statistiskt säkerställd. Om det var val i dag skulle bara Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna locka fler väljare än KD.

””
Annons

"Mest dynamiska"

KD:s tidigare ökning har förklarats med att moderata väljare som tidigare lockades av Sverigedemokraterna nu i stället går till KD. Sverigedemokraterna har länge varit starkt bland män, men har svårare att locka kvinnliga väljare. I den nya mätningen ligger SD oförändrat på 19,4 procent.

””

Han konstaterar också att den nya mätningen bekräftar resultaten från andra opinionsinstitut, vilket är något som även KD:s partiledare Ebba Busch Thor tar fasta på:

"Man ska inte stirra sig blind på enstaka mätningar, men resultaten här ligger i linje med vad som setts hos andra institut. Det finns ett behov av en rakryggad opposition, och vi i Kristdemokraterna har visat att vi tänker fortsätta axla det ansvaret", skriver hon i en kommentar till Expressen.

Tufft läge för L

KD:s siffror tangerar de som uppmättes i september 2002, då Alf Svensson var partiledare. Jämfört med valet i höstas har stödet ökat med 4,3 procentenheter.

I den nya mätningen får Miljöpartiet 4,1 procent (plus 0,9 procentenheter), Liberalerna får 3,0 procent (minus 0,3) och Centerpartiet får 7,5 (-1,0).

””

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm medger att partiet befinner sig i ett "tufft läge".

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons