Annons

Ny hiv-forskning ändrar synen på sjukdomen

En studie gjord vid Lunds universitet visar att hiv-2 är allvarligare än man tidigare trott. Tidigare har den setts som en mildare variant av hiv, men nu kan man visa att på lång sikt har den samma utveckling som den vanligare hiv-1.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Forskarna menar att deras resultat tyder på att tidig behandling bör sättas in för alla hiv-patienter, inte bara de med hiv-1.

””

"De allra flesta kommer dö"

Annons

Studien är den första som visar tillförlitliga uppskattningar av tiden från hiv-infektion till aids eller hiv-relaterad död för hiv-2. De har följt upp en studie som gjordes i Guinea-Bissau mellan åren 1990 och 2013, där 4 700 individer ingick. Resultatet tyder på att betydligt fler av de som infekteras av hiv-2 utvecklar och dör i aids än man tidigare trott. Personer med hiv-2 utvecklar hiv-relaterade infektioner och aids på nästan identiskt sätt som de med hiv-1. Skillnaden är att det tar längre tid.

””

För korta studier

Tidigare har man trott att en stor del av de med hiv-2 når normal livslängd, utan hiv-relaterade komplikationer, även utan behandling. Medan de med hiv-1 i 98 procent av fallen utvecklade aids.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons