Annons

Ny dom stärker lärare mot arga föräldrar

En arg förälder som skickade aggressiva mejl och mess till en lärare har dömts för hot mot tjänsteman. - Om domen står sig stärker den lärarkåren. Man kan inte ta till vilka metoder som helst mot kåren, säger Lärarförbundets ombudsman Jens Ranta.(TT)
Publicerad 3 november 2018

Bakgrunden är ett intermezzo i ett klassrum i en sydsvensk skola. En elev kastade saker omkring sig med följd att läraren först försökte be eleven lämna klassrummet, därefter kontaktades biträdande rektor som fick ta sig an eleven.

Elevens förälder reagerade med att skicka meddelanden med hot om våld till läraren. Såväl tingsrätt som Hovrätten över Skåne och Blekinge fann att föräldern gjort sig skyldig till hot mot tjänsteman, och det är en viktig signal enligt Jens Ranta.

Annons

Hålla ordning

””

I hovrättens dom slås också fast att det i detta fall inte spelade någon roll att den hotade läraren var obehörig, det vill säga saknade lärarlegitimation.

””

Arga kvällsmejl

Föräldrar som ställer orimliga krav och beter sig illa eller till och med hotfullt är något det talas mycket om i lärarkåren.

””

Den hotfulla föräldern dömdes till villkorlig dom och dagsböter. Hon ska dessutom betala 5 000 kronor i skadestånd till läraren.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons