Annons

Nu får döda vilddjur kontrolleras igen

Nu hävs stoppet för att kontrollera döda vilda djurs sjukdomar. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) återupptar viltsjukdomsövervakningen efter att ha fått garantier från departementet om att verksamheten får fortsätta.(TT)
Publicerad 11 januari 2019

Nu hävs stoppet för att kontrollera döda vilda djurs sjukdomar. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) återupptar viltsjukdomsövervakningen efter att ha fått garantier från departementet om att verksamheten får fortsätta.

””

I samband med att myndigheten fick sitt nya regleringsbrev för i år ströps kontrollen av viltsjukdomar som en konsekvens av att vi ännu inte fått någon regering. Det fanns inte pengar för att bedriva verksamheten i övergångsregeringens strama regleringsbrev.

Annons

Men kontrollen är viktig, tycker näringsdepartementet, som nu garanterar att den kan fortsätta. Den innebär bland annat att folk runt om i landet kan skicka in döda djur för analys, och på så vis får SVA koll på vilka eventuella nya sjukdomar som sprids. Till exempel är det viktigt att kunna se om nya typer av fågelinfluensa härjar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons