Annons

Barn svårt njursjuka av nötfärs

Det var nötfärs som smittade totalt 17 personer, var av flera barn, med en svår variant av ehec-bakterier. Gårdarna måste nu vidta åtgärder för att bli av med smittan.(TT)
Publicerad 8 november 2016

Intervjuer med de drabbade, som kommer från flera olika län, visar att smittan troligen kom från färska kebab-/nötfärsspett och andra nötfärsprodukter.

Provtagning visar att den variant av bakterien som orsakade utbrottet är ehec 0157, som ofta förknippas med allvarligare sjukdom. Fyra av de smittade, var av tre barn, drabbades av den allvarligare komplikationen hus, hemolytiskt uremiskt syndrom, som kan resultera i akut njursvikt och ge kroniska besvär.

Annons

Ehec orsakas av vanligt förekommande e-kolibakterier, men som till skillnad från vanliga e-kolibakterier har förmåga att tillverka ett gift. Smittkällan är oftast nötkreatur.

I det aktuella utbrottet har Livsmedelsverket och Jordbruksverket spårat de misstänkta livsmedlen genom hela livsmedelskedjan tillbaka till de aktuella gårdarna. Gårdarna har nu fått hygien- och besöksriktlinjer samt rekommendationer om åtgärder för att snabbare bli av med smittan, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Symtomen på ehec är allt från milda symtom med diarré och magsmärtor till blodiga diarréer. Runt fem procent av dem som drabbas utvecklar den allvarligare komplikationen hus.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons