Annons

Nomofob memil trafikhot i köttrymden

Den ständigt uppkopplade människan gav upphov till en rad nya ord under året, noterar Språkrådet som listat uttryck som fått fäste i svenskan 2012.
Nyheter • Publicerad 27 december 2012

Kopimism, köttrymd, nomofobi och ogooglebar beskriver alla livet i cyberrymden.

Språkrådet lägger tonvikten på nya ord av IT-karaktär eller som skapats av händelser här eller i Europa. Några, som klämspärr, ryggplankning och spårtjuv, syftar på Stockholms t-bana och förstås intuitivt av stockholmare. Memiler finns det sannolikt landet runt – en initialförkortning av medelålders män i lycra, som lutade över bockstyret med bister min cyklar hänsynslöst och aggressivt. Bär en memil hörlurar och rör på läpparna är han kanske också är en nomofob, en som fasar för att inte ständigt vara tillgänglig på mobilen. Ordet är en förkortning av engelskans no mobile phone phobia.

Annons

Safari till Nacka

Krisen i europeisk ekonomi gav oss eurobävning och grexit, grekiskt utträde ur EMU. Analogt med 1970-talets Watergate talade man också om tårtgate, efter kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths famösa tårtskärning, och Tintingate sedan seriealbum gallrats ut från Kulturhuset.

Ordet överklassafari tillskrivs Förbundet allt åt alla, som arrangerade en sådan till Solsidan i Nacka, varvid en KD-politiker kontrade med en underklassafari.

Zlatan dominerar

Rådet noterar att vi lever så mycket i den digitala världen att vi måste ha uttryck som fysisk butik och fysisk resa för att särskilja de båda verkligheterna – köttrymden och cyberrymden.

Några ord känns kanske för tidigt listade. Hur många använder brony, bildat av brother och pony, för en vuxen man som älskar leksakshästarna My little pony?

Andra ter sig mer relevanta, som Conversesjuka, fotproblemen man får i gympaskor med tunna sulor, och drinkorexi, ung självsvält under dagen för att kunna dricka kaloririk alkohol på kvällen. Och zlatanera förstås – dominera, klara något med kraft. (TT)

Språkrådets nyord 2012

Språkrådet, en del av myndigheten Institutet för språk och fornminnen, publicerar varje år en lista över ord som etablerat sig i svenskan. Ett urval:

Henifiera – byta ut pronomenen han och hon mot hen.

Kopimism – nätpiraternas egen religion, av engelskans copy me.

Kramtjuv – ficktjuv som låtsas krama offret för att komma åt fickorna.

Pekskärmsvantar – fingervantar man slipper dra av sig när man använder telefonens pekskärm.

Queerpolska – pardans utan könsroller.

Räckviddsångest – fruktan hos elbilsförare att bilen stannar innan man är framme.

Källa: Språkrådet (TT)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons