Annons

Nazistsymbolen tyrrunan är laglig

Hovrätten för nedre Norrland bedömer att användningen av symbolen tyrrunan inte är hets mot folkgrupp, rapporterar Medievärlden. Symbolen användes av nazister i Tyskland på 30-talet och har i dag kommit att förknippas med den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Sverige.(TT)
Publicerad 4 oktober 2018

Hovrätten för nedre Norrland bedömer att användningen av symbolen tyrrunan inte är hets mot folkgrupp, rapporterar Medievärlden. Symbolen användes av nazister i Tyskland på 30-talet och har i dag kommit att förknippas med den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Sverige.

"Till skillnad från vad som gäller för bl.a. hakkors anser hovrätten inte att tyrrunans närmare koppling till den nationalsocialistiska rörelsen är allmänt känd. Med hänsyn till att det inte har lagts fram något underlag om den kopplingen kan bilderna på den symbolen inte ge stöd för åtalet för hets mot folkgrupp" skriver hovrätten.

Annons

Men det är inte säkert att hovrättens bedömning kommer att gälla i framtiden. Just nu pågår en utredning på uppdrag av regeringen med syfte att se över lagen om hets mot folkgrupp. Utredningen tittar bland annat på möjligheten att införa ett särskilt förbud mot offentlig användning av vissa symboler. Eventuella nya lagförslag ska presenteras i maj 2019.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons