Annons

Nämndemän stängs av - kvinnan överklagar

Solna tingsrätt har stängt av de två centerpartistiska nämndemän som dömde i den uppmärksammade misshandelsdomen. Men den kvinnliga nämndemannen tar strid och anklagar rådmannen för att ha formulerat domen på egen hand - som ett personligt påhopp.(TT)
Publicerad 8 mars 2018

Nämndemännen stängs omedelbart av från sin tjänstgöring och har tre veckor på sig att komma in med eventuella yttranden i frågan innan ett slutligt beslut fattas.

””
””

Kvinnan ska överklaga

Annons

Den ene av nämndemännen, mannen, har avsagt sig alla politiska uppdrag och begärt sitt avsked.

Den kvinnliga kollegan säger dock att hon kommer att överklaga beskedet. Enligt henne skrev rådmannen en helt annan dom än den som meddelades.

””

Kvinnan hävdar att hon sedan inte tillåtits uttala sig om domen, som enligt henne var friande för att det saknades bevis.

Föreslog särlagstiftning

I en intervju för 12 år sedan, i samband med politisk kandidatur, föreslog hon en särlagstiftning för muslimer. Den hållningen förnekar hon helt i dag och påstår dessutom att hennes citat i intervjun rycktes ur sitt sammanhang.

Den petade nämndemannen anser att det finns en dold agenda bakom skrivelsen i misshandelsdomen.

””

Hon säger också att hon de senaste dagarna tagit emot mängder av hot mot sig själv och mot sin familj.

"Det stämmer inte"

Rådmannen Lena Klintefall avfärdar anklagelserna.

””

Klintefall avvisar också att hon skulle ha skrivit om domen utan nämndemännens kännedom.

””
Annons

Den uppmärksammade domen handlar om ett muslimskt par där en man stod åtalad för att ha misshandlat en kvinna 2015. Fallet togs upp i Solna tingsrätt, som friade honom, vilket nyhetssajten The Local var först att rapportera om.

Kritiserade domskäl

Kritiken mot domen har kretsat kring att domskälen närmar sig en sharialagstiftning. I domskälen står bland annat att mannens familj "verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan". Det faktum att kvinnan först anmälde misshandeln till polisen, i stället för att berätta om saken för mannens släkt, "minskar hennes trovärdighet ytterligare", enligt domen.

De två nämndemännen har uteslutits från Centerpartiet efter att domen blev känd. Partiet vill inte svara på frågor om tingsrättens beslut utan hänvisar till en tidigare intervju med partiledaren Annie Lööf. Hon sade då att partiet måste bli noggrannare med vilka nämndemän de utser.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons