Annons

Uppgifter: Vill peta MP-språkrören

Miljöpartiets valberedning vill avsätta språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin, enligt uppgifter till SVT Nyheter. Uppgifterna avfärdas som rena spekulationer och valberedningens ordförande uppger för TT att arbetet fortfarande pågår.(TT)
Publicerad 6 maj 2016

Miljöpartiet noterar de sämsta opinionssiffrorna på tio år och upplever sin kanske svåraste tid på 25 år. Inför kongressen om en vecka pågår en strid om språkrören i partiet.

Nu anser valberedningen att förtroendet för språkrören är så lågt att de ska ersättas.

Annons

Även om förtroendet för Romson är lägre än för Fridolin vill valberedningen inte bara "peta" bort henne eftersom språkrörsfunktionen innebär ett delat ansvar. Om ett språkrör ska bort bör båda kliva av, resonerar valberedningen enligt SVT.

Ett problem är att det saknas kandidater eftersom båda språkrören förklarat att de vill sitta kvar.

Finansmarknadsminister Per Bolund har sagt nej till valberedningen men det kan förändras om Fridolin frivilligt träder tillbaka, enligt SVT:s uppgifter. Biståndsminister Isabella Lövin sade så sent som i onsdags att hon inte är en kandidat.

"Rena spekulationer"

Miljöpartiets kommunikationschef Agnetha Boström, tillika presskontakt för valberedningen, avfärdar uppgifterna om att valberedningen vill peta de nuvarande språkrören.

””

TT: Är det verkligen spekulationer? SVT har ju uppenbarligen fått de här uppgifterna från någon och det ligger ju nära till hands att anta att det är inifrån Miljöpartiet.

””

TT har utan framgång sökt ledamöterna i valberedningens arbetsutskott. I ett uttalande till TT säger Joakim Larsson, som är sammankallande i Miljöpartiets valberedning:

"Jag har ingen aning om var de här uppgifterna kommer ifrån, men de är inte från valberedningen. Valberedningens arbete pågår fortfarande."

Lämnar sin post

Partisekreteraren Anders Wallner lämnar sitt jobb i och med kongressen i Karlstad 13-15 maj.

””
Annons

Wallner framhåller att partiet, förutom att sitta i regeringen är med och styr i fler kommuner och landsting än någon gång tidigare.

””

Backat länge

Han säger att noteringen i Sifo, med 4,3 procent i väljarstöd, var "ganska väntad". Granskningen av partiet har varit tuffare, MP:s värderingar har ifrågasatts, men nedgången började långt innan bostadsminister Mehmet Kaplan fick avgå.

””

MP går för närvarande igenom sitt valmanifest för att pricka av vallöften som uppfyllts. Wallner säger att han är stolt över hur många det, enligt honom, faktiskt rör sig om.

””

Han tror att frågan om Gustav Fridolin och Åsa Romson ska få fortsätta som språkrör kan klaras av tidigt på kongressen, så att sakpolitiken kan ta över.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons