Annons

Moderaterna rasar i SCB:s mätning

Moderaterna backar till 26,9 procent i SCB:s partisympatiundersökning för maj. Socialdemokraterna får 35,6 procent. S, MP och V får egen majoritet med 50,5 procent jämfört med Alliansen som får 40,7 procent.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2013
Foto: 

Moderaterna backar till 26,9 procent i SCB:s partisympatiundersökning för maj. Socialdemokraterna får 35,6 procent. S, MP och V får egen majoritet med 50,5 procent jämfört med alliansen som får 40,7 procent. Kristdemokraterna hamnar under spärren med 3,6 procent medan Centern får 4,2 procent.

Miljöpartiet får 8,5 procent av rösterna och är riksdagens tredje största parti. Sverigedemokraterna får 7,7 procent medan Vänsterpartiet får 6,4 procent. Folkpartiet får 6,0 procent.

Annons

Moderaternas nedgång är statistiskt säkerställd, både i förhållande till SCB:s novembermätning och till valet 2010. Jämfört med novembermätningen har M tappat 1,2 procentenheter och jämfört med valet 3,2 procentenheter.

M har tappat mest av alla partier till Sverigedemokraterna, 1,4 procent jämfört med riksdagsvalet.

Socialdemokraternas 35,6 procent innebär inte någon statistiskt säkerställd förändring jämfört med novembermätningen, men en statistiskt säker ökning jämfört med valet 2010. S har tappat 0,4 procent till Sverigedemokraterna men fått 1,5 procent från Moderaterna.

Miljöpartiets 8,5 procent betyder inte heller någon statiskt säker förändring jämfört med novembermätningen men en säker ökning jämfört med valet. MP har nettovinster från samtliga allianspartier och förluster till S, V och SD.

Sverigedemokraternas 7,7 procent är ingen statistiskt säker förändring jämfört med novembermätningen men en säker ökning jämfört med valet 2010. Jämfört med valet har SD nettovinster från M och S samtidigt som det tappar något till "övriga partier".

Folkpartiet noterar med 6,0 en statistisk säkerställd ökning jämfört med novembermätningen, men en lika säker minskning med 1,1 procentenheter jämfört med valresultatet.

Centerpartiets 4,2 procent är ingen säker förändring jämfört med novembermätningen men en säker minskning med 2,4 procentenheter jämfört med valet. Kristdemokraternas 3,6 procent är ingen säker förändring i förhållande till förra mätningen men en säker minskning med 2,0 procentenhet jämfört med valet.

Vänsterpartiets 6,4 procent är en statistiskt säkerställd ökning både jämfört med novembermätningen och valet.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons