Annons

Misshandlade två vårdare svårt - frias

En narkotikapåverkad man misshandlade två vårdare svårt med ett järnrör på den psykiatriska avdelningen på Örebro universitetssjukhus.(TT)
Publicerad 10 januari 2019

En narkotikapåverkad man misshandlade två vårdare svårt med ett järnrör på den psykiatriska avdelningen på Örebro universitetssjukhus. Han åtalades för försök till dråp, grov misshandel, skadegörelse och hot mot tjänsteman - men frias av tingsrätten som anser att det inte går att utesluta att han under psykos inbillade sig en nödvärnssituation, rapporterar Nerikes Allehanda.

Enligt ett rättspsykiatriskt yttrande var mannen psykotisk med paranoida tankar. Han trodde att han själv och sjukhuset var hotade och misshandlade två skötare svårt, varav den ene fick bestående skador.

Annons

Rätten anser att åklagarens version av angreppet i september 2017 stämmer men pekar på mannens dokumenterade psykos, som liksom vid tidigare tillfällen utlösts av droger.

I frågan om ansvar för att han själv orsakat psykosen anser rätten det inte vara bevisat att han verkligen kände till riskerna när han tog amfetaminet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons