Annons

Miljonavtal hemlighölls - nu ses rutiner över

En före detta chef vid landstinget Västernorrland fick ett sällsynt förmånligt avtal när hon slutade. Avtalet, som kostat landstinget tre miljoner kronor, hemlighölls. Nu när det avslöjats lovar landstingsledningen en översyn av regler och rutiner.(TT)
Publicerad 7 juni 2017
””

Han syftade på ett avtal som lokala medier uppmärksammat stort den senaste tiden, och som skrevs för den förra personaldirektören Lena Thelin fick när hon lämnade posten 2013. Avtalet innebar att hon fick 69 000 kronor i månaden i 30 månader samt en dyr utbildning. Lönen fortsatte att betalas ut efter det att Thelin fått ett nytt välavlönat arbete.

Avtalet diariefördes aldrig och avslöjades först helt nyligen av P4 Västernorrland. Som en följd valde landstingets regiondirektör Inger Bergström att säga upp sig. Det var hon som upprättade avtalet på uppdrag av dåvarande landstingsdirektören Anders L Johansson.

Annons

Avtalet blir nu ett ärende för landstingets jurister och revision. Dessutom ska interna regler och rutiner ses över för att förhindra nya övertramp. Delegationsordningen ska ses över och konsekvenserna av regelbrott tydliggöras.

Vad som ligger bakom det guldkantade avtalet är inte klarlagt. Erik Lövgren kände till att det fanns ett "komplicerat personalärende" men sade på pressträffen att han varken då eller nu borrat vidare i frågan.

Klart är att avtalet kostat skattebetalarna tre miljoner kronor. Landstinget Västernorrland har tidigare fått rubriker både nationellt och internationellt efter beslutet att lägga ned BB i Sollefteå, av besparingsskäl.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons