Annons

Mer pengar till elbilar

Regeringen laddar kontot för att öka försäljningen av både elbilar och elbussar, men minskar subventionerna för laddhybrider. Supermiljöbilspremien på 40 000 kronor till bilar som släpper ut under 50 gram koldioxid per kilometer har varit så populär att potten tagit slut i förtid flera år. I år redan i augusti.(TT)
Publicerad 9 september 2015

Supermiljöbilspremien på 40 000 kronor till bilar som släpper ut under 50 gram koldioxid per kilometer har varit så populär att potten tagit slut i förtid flera år. I år redan i augusti.

I budgeten ser regeringen till att fylla på kontot med 132 miljoner kronor för i år och nästa år utökas anslagen till supermiljöbilspremien med 94 miljoner kronor till totalt 309 miljoner kronor. Dessutom satsar regeringen 50 miljoner kronor på en ny premie för elbussar nästa år och 100 miljoner kronor per år 2017-2019.

””
Annons

Samtidigt gör regeringen nu skillnad på rena elbilar och laddhybrider som också kan köras med bensin eller diesel. Laddhybriderna får efter nyåret halverad premie, 20 000 kronor. Det blir också dyrare att ha elbil som tjänstebil 2017.

Regeringen vill ersätta supermiljöbilspremien med ett bonus malussystem där bilar med låga utsläpp premieras och bilar som släpper ut mer får högre skatt. Tanken är att införa ett sådant system 2017.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons