Annons

Mammornas protest mot dödsskjutningarna

Rekordmånga unga män sköts till döds på gatorna i fjol, men bara en bråkdel av fallen klaras upp. Nu har offrens mammor tröttnat på att deras söner "reduceras till statistik".(TT)
Publicerad 10 november 2018

Carolina Sinisalo hade just kommit fram till hotellet i USA, på vad som var tänkt som en bröllopsresa, när hon fick telefonsamtalet som slog hela hennes värld i spillror. Hemma i Akalla i nordvästra Stockholm hade en maskerad man skjutit hennes två söner utanför porten till deras hem. 15-årige Robin Sinisalo räddade livet på sin fem år äldre bror genom att knuffa gärningsmannen när han avlossade ett skott, berättar hon. Sedan sköts lillebrodern i huvudet och dog på platsen.

I januari har det gått tre år sedan Carolina Sinisalo räcktes telefonluren på hotellet.

””
””
Annons

Dödsskjutningarna har ökat

Enligt Socialstyrelsen dog 26 män i åldern 15-29 år av skottskador förra året. Det är den högsta siffran sedan mätningarna startade för 30 år sedan. Mellan år 2000 och 2014 orsakade skottskador i snitt knappt sex dödsfall om året i samma åldersgrupp, men sedan dess har siffrorna stigit.

Under 2015 dog 23 unga män, 2016 dog 19. En av dem var Robin Sinisalo - men hans mamma kämpar för att mordet inte bara ska vara just en siffra i statistiken.

Den 18 november samlas hon därför tillsammans med andra sörjande mödrar i en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Målet är att synliggöra problemet och mana till förändring. Hon vill bland annat se en kommission som arbetar mot alla de vapen som finns i omlopp på gatorna.

””

"Inte bara en siffra"

Den äldre brodern Alejandro Sinisalo lyckades springa från platsen men gärningsmannen hann i kapp, berättar Carolina Sinisalo. Klockan var knappt halv fyra på eftermiddagen när han sköts med flera skott, strax utanför en grundskola och en pizzeria.

I två månader låg han sedan nedsövd på sjukhus.

””

Carolina Sinisalo kände snart att hon stod vid ett vägskäl: antingen skulle hon gå under, eller så skulle hon göra någonting bra av det som hade hänt.

””

Hon startade organisationen Fuck våldet genom vilken hon arbetar för att öka medvetenheten om skjutvåldets konsekvenser. Hon tycker inte att vare sig politiker, polisen eller medier tar frågan på tillräckligt stort allvar. Organisationen är en av medarrangörerna till manifestationen den 18 november.

Även Alejandro Sinisalo, som överlevde mordförsöket men är förlamad från midjan ned, är med och föreläser. Enligt mamman har han det "så bra som det kan bli" i dag.

””
Annons

För alltid i sorg

Familjen bor kvar i huset där det hände.

””

Fallet är ännu inte löst. Enligt Carolina Sinisalo säger polisen att det nästan är omöjligt att lösa fallet om inte någon kommer in och erkänner själv.

””

Hon säger att hon har kommit så långt i sin egen bearbetning att hon kan känna för familjerna på båda sidor.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons