GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

M-ledaren: Lagen gäller även i Staffanstorp

Lagen gäller för alla, det finns ingen särskild lagstiftning för Staffanstorp. Det säger Moderatledaren Ulf Kristersson om den moderata kommunledningens påbud att neka stöd till eventuella IS-terrorister, om någon skulle söka sig dit. Jurister anser att det saknar stöd i lagen.(TT)
Publicerad 23 mars 2019

Ulf Kristersson säger till TT att han anser det svenska samhällets skyldigheter gentemot personer som anslutit sig till IS är "extremt begränsade".

””

Det är första gången partiledningen kommentar utspelet, som fått stor uppmärksamhet.

Inga bidrag

Häromdagen beslutade kommunstyrelsen i Staffanstorp, med det moderata kommunalrådet Christian Sonesson i spetsen, att återvändande IS-terrorister inte är välkomna till Staffanstorps kommun, och att de inte kommer att erhålla stöd av kommunen i någon form.

"Kommunen kommer inte att utbetala försörjningsbidrag, hjälpa till med bostad, vuxenutbildning eller på annat sätt bidra med samhällelig service", står det i förslaget som senare ska behandlas i kommunfullmäktige.

Enligt jurister saknar förslaget lagligt stöd. Oavsett vad man anser om olika människor säger socialtjänstlagen att en kommun inte kan vägra någon att söka stöd om försörjningen inte kan ordnas på annat sätt. Och socialnämnden måste följa lagen, det ändrar inte politikernas beslut på.

Pierre Sjöström (S), oppositionsråd i Staffanstorp, har kritiserat Sonessons förslag .och hävdar att det enbart handlar om ta populistiska poänger - inte ens Sonesson tror att någon IS-terrorist finns i eller är på väg till kommunen.

"Populistiskt förslag"

””

Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet, har betecknat förslaget som "trams".

””

Christian Sonesson har "noterat debatten" och säger att man inte har för avsikt att bryta mot gällande lagstiftning men att han vill ha en diskussion om den är rimlig.

TT